tirsdag 31. mai 2011

ruta:

Abisko - Abiskojaure

15 km / 4 - 6 timer dag: 1

Abiskojaure - Alesjaure

20 km / 6 - 8 timer dag: 2

Alesjaure - Tjäktja 

13 km / 4 - 5 timer dag: 3

Tjäktja - Sälka

12 km / 3 - 5 timer dag: 3

Sälka - Singi


Singi - Kaitumjaure

13 km / 4 - 6 timer dag: 5


Kaitumjaure - Teusajaure

9 km / 3 - 5 timer dag: 6


Teusajaure - Vakkotavare

15 km/5-7 timer dag 7

Saltoluokta - Sitojaure


Sitojaure – Aktse

10 km / 3 – 5 timer dag 9

Aktse – Pårte

22 km / 8 – 10 timer dag 10

Pårte - Kvikkjokk


Kvikkjokk - jackvik 2 dager

Sträckan mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är den minst vandrade på Kungsleden. Kanske på grund av att tält krävs och att naturen består mer av fjällbjörkskogar och älvdalar än kalfjäll.
Men vyerna över de stora skogarna är mäktiga, särskilt i Pieljekaises nationalpark. Augusti och september är den finaste perioden, när landskapet målas om till gulrött och myggen försvinner.

Vandringen kan vara krävande eftersom leden går upp och ner. Mellan älvdalarna och platåerna är det några hundra meters höjdskillnad. Flera mindre samhällen, stugor och torp ger området en egen karaktär, olik allt annat på Kungsleden. Sträckan innebär också några längre båttransporter, som du kan ordna med på plats.
Det finns några enklare stugor, som Tsielejåkk- och Pieljakaisestugan, där du kan sova om du ordnat nyckel. Du kan övernatta i byn Jäkkvik halvvägs till Ammarnäs. Men de flesta nätterna bor du i vindskydd eller tält. Är vädret bra erbjuder fjällplatåerna de bästa tältplatserna.
Svaipa fågelskyddsområde är värt ett extra stopp för ornitologerna och vandringen över Björkfjällets prärielika slätter vidgar vyerna. Slutspurten mot Ammarnäs sker på en långsträckt ryggås som ger en fantastik utsikt över älvdalen. Därefter väntar vandrarhem, värdshus och vila